Електротехнічний портал Олега Соломчака
Головна | Зменшення електроспоживання електроплитами - Форум | Реєстрація | Вхід
 
П`ятниця, 29.03.2024, 01:28
Вітаю Вас Гість | RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Електротехнічний форум » Енергозаощадження » Зменшення електроспоживання електроплитами
Зменшення електроспоживання електроплитами
solomchakДата: П`ятниця, 27.02.2009, 09:20 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 256
Репутація: 7
Статус: Offline
Отже електроплити.

Поки ща рекомендація одна:

1 Терміново замініть електроплити звичайного нагріву на ІНДУКЦІЙНІ електроплити. Економія електроенергії становититме 30-60 %.

Самі передові нагрівачі – індукційні. Робота нагрівачів цього типа заснована на використанні енергії електромагнітного поля. Індукційна конфорка, вільна від посуду, залишається холодною навіть тоді, коли включена, адже нагрівається не вона, а металеві предмети на ній. Проте, якщо ви забули на плиті вилку або ложку, не бійтеся обпектися – вони залишаться холодними. Нагрів будь-яких предметів, діаметр яких менше 12 см, блокує спеціальний детектор.
Індукційні конфорки володіють найширшим діапазоном потужності нагріву (від 50 до 2800 Вт), яку можна плавно змінювати завдяки максимально можливому числу регулювань (їх налічується 12 – 14, тоді як в конфорок інших типів це число зазвичай не перевищує 6 – 9).

На індукційних конфорках можна не лише варити і кип'ятити, але і виробляти так зване томління (приготування на дуже маленькому вогні тривалий час), встановивши мінімальний рівень потужності. Навпаки, при максимальному рівні потужності температура піднімається так швидко, що вода закипає в два рази швидше, ніж на газовій плиті.

Хоча ви напевно не дуже схильні до економії електрики, слід все ж відзначити, що індукційні конфорки споживають у декілька разів менше електроенергії, чим які-небудь інші. Проте і обходяться вони недешево!

Для використання на індукційній конфорці підходить не всякий металевий посуд. Перш за все, вона має бути виготовлена із сталі або чавуну, але ніяк не з алюмінію. Дно такого посуду має бути достатнє товстим, оскільки саме в нім відбувається генерація тепла. Чи можна використовувати посуд із звичайним дном? Можна, але нагріватися вона буде у декілька разів довше.

Деякі виробники домашнього начиння наносять на посуд, придатний до використання в індукційних плитах, певне позначення або пишуть про це на упаковці. До посуду для інших типів конфорок пред'являються інші, не такі жорсткі вимоги: жароміцність і плоске дно для кращого теплообміну з гарячою конфоркою.

Для будь-яких електроплит бажано, аби діаметр посуду як можна точніше відповідав діаметру конфорки. Існують конфорки із змінною площею зони нагріву (з двух- або навіть триступінчатим регулюванням площі нагріву). На такій конфорці можна з успіхом використовувати посуд різного діаметру. У самих передових і дорогих моделях склокерамічних електроплит вибір додаткової зони нагріву виробляється не уручну, а автоматично.

Просто поставте каструлю, і плита сама визначить площу нагріву залежно від розміру посуду. Є конфорки, в яких змінюється не лише площа, але і конфігурація зони нагріву: до традиційної круглої додається овальна, що дуже зручно для всіляких жаровень, качатників і лотків для приготування риби.

Випускаються плити і з автоматичним визначенням наявності посуду: конфорка вимикається, якщо зняти з неї посуд, і переходить в режим чекання. Якщо посуд знову поставити на цю ж конфорку, то вона включиться.

Існують конфорки і з автоматичним управлінням потужності: до кипіння води потужність конфорки максимальна, після закипання вона знижується до встановленого вами значення. Тобто ви відразу задаєте потужність, необхідну для приготування того або іншого блюда, і вже не личите до плити для того, щоб зменшити "вогонь". Якщо ж є ще і функція програмування, то, включивши плиту, ви можете відпочивати до повної готовності блюда.

На поверхню варильної панелі наносяться кордони зони нагріву кожної конфорки, а також інтуїтивно зрозумілі символи і знаки, які необхідні відображення режимів роботи конфорок.

Світлові індикатори показують рівень встановленої потужності для кожної конфорки. Не потрібно нахилятися і дивитися, в якому положенні знаходиться ручка управління конфоркою. Після виключення конфорок індикатор залишкового тепла попередить вас про те, яка з них ще не остигнула. Індикатор перестає світитися при температурі менш 60°С.

Мудра людина отримає з цього подвійну користь: ніколи не обпечеться, а залишкове тепло використовуватиме для підтримки готових блюд в нагрітому стані (без збільшення рахунків за електроенергію).


Герої не говорять, що вони можуть віддати життя за Батьківщину.
Вони віддають його.
 
Форум » Електротехнічний форум » Енергозаощадження » Зменшення електроспоживання електроплитами
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright Solomchak © 2024Хостинг від uCoz